U bent hier

Staatssecretaris voor Privacy: “Ik pik het niet dat Google onze mails leest”

 

Staatssecretaris voor Privacy: “Ik pik het niet dat Google onze mails leest”

Foto: BELGA - Bron: Belga

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) “pikt het niet” dat internetgigant Google meeleest in onze mails, bijhoudt wat we bekijken op YouTube en die informatie doorverkoopt aan adverteerders. De Backer reageert daarmee op het aangepaste privacybeleid van Google.

Staatssecretaris De Backer vindt dat niet kunnen. “Hiermee bewijst Google dat privacy niet haar prioriteit is. De maskers vallen af. Maar dit kan niet zomaar. Jouw privacy is belangrijker dan een reclameboodschap op maat”, klinkt het scherp.

“Zwijgen niet gelijk aan toestemmen”

Hij merkt op dat wie een Gmail-account aanmaakt, zijn toestemming aan Google geeft om zijn gegevens te bekijken en te gebruiken. Je moet immers eerst de privacyvoorwaarden aanvaarden. “Wat niet door de beugel kan, is dat Google nu in jouw plaats beslist om deze gegevens te gaan koppelen aan de andere Google-toepassingen en bovendien nadien deelt met derde partijen om jouw intern gebruikersprofiel aan te dikken. Zwijgen mag niet gelijk zijn aan toestemmen”, vindt De Backer.

Hij zit binnenkort samen met de zoekgigant om dat aan te kaarten, maar geeft toe vandaag machteloos te staan. De Privacycommissie beschikt immers niet over “tanden om te bijten”. Daarom werkt de staatssecretaris aan een hervorming van de Privacycommissie. Door de omzetting van de Europese regels zal die nadien Google een boete kunnen geven van 4 procent van zijn wereldwijde omzet, besluit De Backer.

Bron : HBVL

 

Nederlands
Stem: 
Average: 5 (1 vote)