U bent hier

Oplichters 'gijzelen' computerbestanden en eisen losgeld

POLITIE WAARSCHUWT VOOR VIRUSMAIL VAN TRANSPORTFIRMA, AL TIENTALLEN GEDUPEERDEN

Oplichters 'gijzelen' computerbestanden en eisen losgeld

Je zou voor minder met de handen in het haar zitten. Wie slachtoffer is van het virus, krijgt geen toegang meer tot zijn computerbestanden tot hij geld overmaakt aan de oplichters. - Thinkstock

Je zou voor minder met de handen in het haar zitten. Wie slachtoffer is van het virus, krijgt geen toegang meer tot zijn computerbestanden tot hij geld overmaakt aan de oplichters. - Thinkstock

Computergebruikers: opgelet! Een nieuw, bijzonder agressief virus dat verspreid wordt door oplichters doet de ronde in onze provincie. De afzender zorgt ervoor dat je geen toegang meer krijgt tot je bestanden en vraagt honderden euro's losgeld als je die terug wil. "Betalen doe je best niet", klinkt het bij de politie.

MARCO MARIOTTI

Wie een mail van een vreemde transportfirma ontvangt, kan maar beter op zijn hoede zijn. Sinds enkele dagen kregen al heel wat Limburgers het virus in hun mailbox. Ook de politiezones in de provincie zijn op de hoogte, want tientallen gedupeerden dienden reeds klacht in.

De mail - in het Nederlands opgesteld - blijkt afkomstig van verschillende afzenders, maar de inhoud is steeds dezelfde.

Je krijgt het bericht dat een chauffeur van de firma Trondheim Transport N.V. een pakketje heeft willen afleveren, maar dat de bestelling niet is kunnen doorgaan. Ook je naam en gemeente worden in de mail vermeld, tot zelfs het gewicht van je pakketje. Vervolgens wordt gevraagd om een nieuwe afspraak te maken op een website.

"En het is daar waar we de mensen zeker voor willen waarschuwen. Klik de link in de mail om het afspraakformulier te downloaden niet aan!", zegt Marc Majzik. De zaakvoerder van PC-Deals uit Maasmechelen kreeg de afgelopen twee dagen al vijf mensen uit de gemeente over de vloer die op die manier het virus geopend hadden, met als gevolg dat ze al hun bestanden kwijt waren.
 

Zelfstandigen

Zelfs zijn eigen collega kreeg ermee te maken. "Enkele gedupeerden zijn zelfstandigen. We hebben een architect over de vloer gehad die al zijn tekeningen kwijt was. Je kan alleen maar hopen hopen dat je al je bestanden op een externe harde schijf hebt opgeslagen, want anders zit je met een groot probleem. Zelfs via een netwerkschijf moet je opletten, want ze geraken overal in."
 

Tot 500 euro

Blijkbaar is het virus zo krachtig dat ook de strafste computerexperten met de handen in het haar zitten. "Je bestanden, foto's, documenten worden eigenlijk gegijzeld", legt Majzik uit. "Je krijgt daarna opnieuw een mail van de oplichters met de vraag een bepaald bedrag te storten als je je documenten terug wil. In sommige gevallen betalen mensen tot 500 euro. Sommigen zien hun foto's inderdaad terug, anderen helemaal niet."

De politie vraagt om waakzaam te zijn en de link in de mail zeker niet te openen. Ook het bedrag betaal je best niet, want op die manier wordt de oplichtersbende net in stand gehouden. "De dag dat niemand ingaat op de betaling, zakt hun systeem in elkaar", klinkt het.

Bron : HLN

 

Nederlands
Stem: 
Average: 4 (1 vote)